Tündérkertem

Új élet - új varázslatokkal

A reklám - online tanulás, rajz, 6. osztály

Kedves 6. osztályosok,

a mai alkalommal egy nekünk már teljesen természetes jelenséggel fogunk foglalkozni: a reklámmal.

Kérlek benneteket, hogy mielőtt a feladathoz látnátok, olvassátok el a reklámok jellemzőit.

A reklám a hírcsere egy formája, rendszerint egy bizonyos termék vagy szolgáltatás megvételére, illetve igénybevételére ösztönöz, esetleg egy egész márka, cég, terület vagy pusztán csak egy cél javára szóló hírverés. 

Reklám és a marketing

A reklám a marketing része. Mindkettőnél cél egy bizonyos termék vagy szolgáltatás eladása, a fogyasztásra ösztönzés. Míg azonban a reklámnál egy üzenetet juttatnak el a fogyasztóhoz ("válaszd ezt"), a marketing magát a terméket próbálja vonzóbbá, jobban eladhatóvá tenni. Idetartozik a termék csomagolásának terve, az árkalkuláció, a márka, a termék helyének megválasztása a boltban, az akciók [leárazások, 0% kamat]. Ezen korábbi terjesztési módok mellett a 2010-es évektől kezdve egyre jelentősebb az internet közösségi terein megjelenő reklámhordozók és terjesztési módszerek szerepe. A Facebook, Instagram, YouTube, Ustream, Prezi stb. lehetőséget biztosít arra, hogy az internet közösségi tereit használók hatalmas közösséggel osszák meg az általuk készített fényképeket, filmeket, írásokat, animációkat. 

Reklámtörténet:

Visszanyúlik egészen az ókorba, ahol a borokat tartalmazó amforákat különböztették meg (falra festett hirdetések).
A reklám fejlődése a nyomtatás elterjedésével indulhatott meg igazán (Angliában a 15. században jelent meg az első szórólap). Az ipari forradalom után a 19. században fordult elő először, hogy valaki nagyobb hirdetési felületet vásárolt.
A reklámszövegírás Charles Austin Bates (1870) nevéhez köthető, aki díjazás fejében fogalmazott hirdetési szövegeket.
1972 előtt kizárólag grafikus reklámok léteztek Magyarországon, fényképes hirdetések még nem. A nagy áttörést Tóth József (fotóművész) Füles-nek a Tehéntúró reklámja hozta 1974-ben. Fotóján túróból megformált bocifej volt, aminek orrlyukai félbevágott paradicsomból, fülei félbevágott zöldpaprikából, szarvai pedig két kifliből voltak.

Feladat:

Készíts egy reklámplakátot a kedvenc édességednek/gyümölcsödnek vagy üdítőitalodnak/ásványvizednek!

Igyekezz átgondolni minden lehetőséget!

Fordíts figyelmet arra, hogy kiknek (milyen korosztálynak) szól a reklám!

Találd meg a legjellegzetesebb színeket és formákat a kidolgozásnál!

Legyen lényegre törő és igényes!

Amire szükséged lesz:
- a kreativitásod
- rajzlap (állított helyzetben)
- grafitceruza a vázlathoz
- színes ceruza, vagy filctoll, vagy vízfesték a kidolgozáshoz

Beküldési határidő: 2020.06.08., hétfő, 12:00

Jó munkát kívánok mindenkinek! :)

Orsi néni

Néhány ötletes reklámot találsz a képre kattintva. Másolni nem ér, inspirálódni igen! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://myfairygarden.blog.hu/api/trackback/id/tr5315706942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tündérkertem

Írásaim a mindennapjaimról szólnak, amelyek egy pici, múlt századból ránk maradt falucskában telnek el. Portám kapuin belül saját kis csodavilágomat dédelgetem. Új erőkre támaszkodom, amelyben a fő irányadó a béke és a nyugalom, valamint a kétezi munka. Ha van kedved, tarts velem! :)

Friss topikok

  • FairyGarden: @Csaba121: Azt hiszem, tudom miről beszélsz! :) Ott nekem a földszinti előcsarnok üveg tetőszerkez... (2019.07.25. 22:23) Varázslatos lépcsősorok
süti beállítások módosítása