Tündérkertem

Új élet - új varázslatokkal

Op-art, avagy az optikai csalódás művészete - online tanulás, rajz, 8. osztály

Kedves 8. osztály,

a mai óránk tananyaga: az op-art művészet.

Mielőtt a feladathoz hozzáfognátok, olvassátok el a tudni valókat erről a különleges stílusról!

Az op-artról röviden 
Nem túl meglepő, ha azt mondjuk, a festészet a látáson keresztül próbál meg hatni ránk. Az op-art viszont illúzióval igyekszik megmozgatni a szemünket.
Keveset hallunk róla, az op art mégis az egyik legkülöncebb művészettörténeti leágazások egyike. Nemcsak a szemet, de általa az elmét is megdolgoztatja, és még dekoratív festmények is születnek belőle.

Mi az op-art?
Az op-art az „optical art” rövidítése, amely magyarul „optikai művészetet” jelent. A titok kulcsa abban rejlik, hogy az ehhez az irányzathoz tartozó festők rendszerint optikai illúziót kívántak elérni a vásznon. Így hát a geometrikus formák és a színek kavalkádja olyan benyomást keltett, mintha a minták mozognának, úsznának.

Az op-art az 1950-es években szökkent szárba és az olyan absztrakt irányzatok voltak rá hatással, mint a szintén a szigorú látványvilágáról ismert konstruktivizmus vagy futurizmus.

Az irányzatot egészen pontosan a Le Mouvement elnevezésű párizsi kiállítás engedte útjára a kinetikus művészettel karöltve. Ez, az op-arthoz szorosan kapcsolódó irányzat a műtárgyak mozgathatóságának művészeti értékére helyezte a hangsúlyt.

Az op-art - habár szépművészeti értékét a mai napig vitatják - a hatvanas-hetvenes évekre az egész dizájnban megvetette a lábát. Képzeljük csak magunk elé a geometrikus, szemfényvesztő mintákat abból a korszakból, és máris érteni véljük, mekkora hatása is volt az op-artnak a popkultúrára.

A stílus neves képviselői:
A rövid életű, de még a nagy nevű New York-i MoMA-t is megjárt irányzat legfőbb képviselői közé tartozik Bridget Riley, Richard Anuszkiewicz, Larry Poons, Jeffrey Steele és Victor Vasarely. Utóbbi neve ismerősen csenghet, és nem véletlenül: az úriember neve valójában Vásárhelyi Győző volt, aki Magyarországon tanulta ki a Bauhaus csínját-bínját, majd költözött Párizsba, hogy ott népszerűsítse műveit.

Mára Vasarelyként ismeri az egész világ, és festményeit mind hazánkban, mind külföldön hét pecsét alatt őrzik. 

Miért fontos az op-art?
Nos, azon kívül, hogy a 60-70'-es évek egész látványvilágát meghatározta (sőt, a mai napig fel-felbukkan a divatban), a művészetre is tagadhatatlanul nagy hatást gyakorolt. Ha nincs op-art, nincs pop-art sem, így pedig nagy valószínűséggel Andy Warhol nevét sem ismerte volna meg a világ.

Ráadásul a tudomány is sokat köszönhet az op-art festőinek, hiszen a tudósok a mai napig előszeretettel veszik elő festményeiket, hogy az általuk kiváltott agyi működést tanulmányozzák.

(Forrás: https://www.alkotasutca.hu/)

Feladat:

Készíts op-art stílusú alkotást!

Nézd meg a képeket és ötletelj! Szeretném a saját megoldásaidat látni! 

Mankóként belinkelek egy videót is, ha végképp nem jutna semmi az eszedbe, de bízom benne, hogy ilyenre nem lesz példa! :)

Amire szükséged lesz:
- kreativitás
- rajzlap
- grafitceruza, körző és vonalzó a tervezéshez
- filctoll a kidolgozáshoz

Beküldési határidő: 2020.05.25., hétfő, 12:00

Jó munkát kívánok mindenkinek! :)

Orsi néni

Inspirációként:

Segítségként:

(Képek forrása: Pinterest)

Videó:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myfairygarden.blog.hu/api/trackback/id/tr4215707088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tündérkertem

Írásaim a mindennapjaimról szólnak, amelyek egy pici, múlt századból ránk maradt falucskában telnek el. Portám kapuin belül saját kis csodavilágomat dédelgetem. Új erőkre támaszkodom, amelyben a fő irányadó a béke és a nyugalom, valamint a kétezi munka. Ha van kedved, tarts velem! :)

Friss topikok

  • FairyGarden: @Csaba121: Azt hiszem, tudom miről beszélsz! :) Ott nekem a földszinti előcsarnok üveg tetőszerkez... (2019.07.25. 22:23) Varázslatos lépcsősorok
süti beállítások módosítása