Tündérkertem

Új élet - új varázslatokkal

Fallingwater
Ahol az épített és a természeti környezet összekapcsolódik

Géniusz. Zseni. Fenomén. Lángelme. Művész. Sorolhatnám napestig a jelzőket, akkor sem fogynék ki belőlük, néhány szó ugyanis nem képes összefoglalni Frank Lloyd Wright munkásságát.

Fallingwater nevű épülete csupán egy a sok közül, ám nekem valamiért a szívem (egyik) csücske lett az évek alatt. Valószínűleg az irracionalitása miatt egyébként.


fallingwater-house-frank-lloyd-wright.jpg(forrás:https://lasottilelineadombra.com)

Pennsylvania délnyugati részén, Pittsburgh-től körülbelül 70 kilométerre található műve, ahol hegygerincek, fennsíkok, meredek lejtők és drámai szurdokok váltják egymást. A Bear Run forrás és az azt körülvevő táj szimbiózisa meglehetősen nagy hatással volt Wright-ra: a buja növényzet, az élővilág és természetesen a víz egysége inspirálták terveit.
fallingwater-corsini-classic-summer-600-courtesy-of-the-western-pennsylvania-conservancy-1495468411.jpg(forrás: https://www.pa.gov/)

A 19. század elején megkezdődött a környező földterületek kizsákmányolása (szénbányászat, fakitermelés, stb.,), s ezzel együtt a kegyetlen rombolás is. A Fallingwater-t körülvevő csodálatos környezet a Kaufmann családnak is elnyerte tetszését, s nekik köszönhetően menekült meg a terület a letarolás elől. Családjuk egy századdal az építkezés megkezdése előtt már rendszeresen kirándult ezen a környéken, s meg is vásárolták a területet. Pennsylvania jellemzően tölgyerdőkben gazdag, így az épületet is ez veszi körbe, sűrű lombjával hűsen tartva az épület udvarát.

wordpress7.jpg

(Forrás:https://abelgalois.wordpress.com/)

Edgar Kaufmann 1935-ben bízta meg Wright-ot a családjának szánt lakóház építésével, amely szinte kézenfekvő döntés volt, hiszen baráti kapcsolatot ápoltak. Ennek a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatnak a gyümölcsét ma ezrek csodálják kívül-belül. 

ss2412513.jpg

(forrás: https://www.sciencesource.com/)

A természetközeliség inspirálta tervek a Kaufmann családot is meglepték. Az ő kérésük előzetesen az volt, hogy egy természetközeli otthont építsen nekik, s hogy a házból ráláthassanak a vízesésre, valamint a körülötte lévő tájra. Wright azonban tizenkilencre lapot húzva tulajdonképpen a vízesés fölé és az erdő közepébe helyezte az épületet. Szerencsére a család pártfogolta a modern irányzatokat és Lloyd bátorságát is, így 1937 őszére el is készült a főépület.

ss2412509.jpg

(forrás: https://www.sciencesource.com/)

Gyakorlatilag ezzel együtt új stílus és fogalom is született: az "organikus építészet", s ilyesformán ez az építmény az ember és a természet harmóniáját szimbolizálja.
1939-ben egy vendégházzal egészítették ki az épületet, amelyet szintén az építész tervezett meg, ugyanabban a stílusban, s a főépülethez kapcsolta.

imagenesdearquitectos_com3.jpg

(forrás:http://imagenesdearquitectos.com/)

Wright közel 30 épületet tervezett, az 1950-es évekre karrierje csúcsára ért. A Kaufmann család úgy határozott, hogy a Fallingwatert lakóházból múzeummá alakítják át. Az átadásra csak Edgar és Lilian Kaufmann halála után, az 1963. október 29-én megtartott ceremónia keretében került sor. Ifj. Edgar Kaufmann a Western Pennsylvania Conservancy-t bízta meg a ház és az azt körülvevő völgy működtetésével és állapotának megőrzésével.

imagenesdearquitectos_com2.jpg

(forrás: http://imagenesdearquitectos.com/)

1964-ben nyílt meg a látogatók számára, s azóta múzeum-funkciója mellett közösségi és kultúrális szerepet is betölt. Éves látogatószáma meghaladja a 180.000. főt, s eddig több, mint 5.7 millóan csodálták meg ezt a művészeti alkotást. 
wordpress5.jpg
(Forrás:https://abelgalois.wordpress.com/)

A Time szerint Wright legszebb munkája a "Vízesésház", amelyet 1966-ban "nemzeti történelmi nevezetességnek" (National Historic Landmark) válaszottak, s 1991-ben az Amerikai Építészeti Intézet (American Institute of Architects) minden idők legjobb amerikai épületei közé sorolta. 2007-ben 29. helyen állt az "Amerika kedvenc épületei" listáján (AIA), 2019. júliusában pedig az építész teljes munkássága felkerült a Világörökség listájára, "Frank Lloyd Wright 20. századi építészete" néven.

Kisfilm az építményről: 

Fallingwater from BLPI on Vimeo.

Számítógépes grafikával készült videó a szerkezeti megoldásokról:

Fallingwater from Cristóbal Vila on Vimeo.

A ivatalos oldal itt található. 

Ha Pittsburghben jársz, látogass el ide! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myfairygarden.blog.hu/api/trackback/id/tr1114979214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tündérkertem

Írásaim a mindennapjaimról szólnak, amelyek egy pici, múlt századból ránk maradt falucskában telnek el. Portám kapuin belül saját kis csodavilágomat dédelgetem. Új erőkre támaszkodom, amelyben a fő irányadó a béke és a nyugalom, valamint a kétezi munka. Ha van kedved, tarts velem! :)

Friss topikok

  • FairyGarden: @Csaba121: Azt hiszem, tudom miről beszélsz! :) Ott nekem a földszinti előcsarnok üveg tetőszerkez... (2019.07.25. 22:23) Varázslatos lépcsősorok
süti beállítások módosítása