Tündérkertem

Új élet - új varázslatokkal

Pörgetős könyv készítése - online tanítás, rajz, 6. osztály

Kedves 6. osztály!

A mai órán egy igen érdekes jelenséggel fogunk foglalkozni, a mozgással.

Pörgetőskönyvet fogunk készíteni, amit már biztosan ismertek is, hiszen valószínűleg az alsó tagozatban készítettetek már ilyesmit.

Mi is az a pörgetős könyv? 

Képzeljétek el, hogy már a filmgyártás elterjedése előtt is volt rá igényük az embereknek, hogy mozgóképeket lássanak. Ez azonban hatalmas fejtörésre adott okot. Már akkor tudták, hogy a szemünk optikai csalódásokkal becsapható (a fotózás már létezett). De hogyan jelenítsenek meg egy mozdulatsort? Ezt a hatalmas dilemmát próbálkozások követték, s szépen lassan megérkezett a megoldás is. 

Kis méretű papírlapokra lerajzolták ugyanazt a dolgot, több pózban, mindig egy picit máshogy, a következő mozdulatban (például a Disney Pluto kutyáját pillangókergetés közben). A rajzolás végeztével a lapok egyik szélét összerögzítették, majd a másik szélét az ujjaik közé fogva pörgetni kezdték. S láss csodát: Pluto szaladni kezdett a mezőn a pillangó után. 

Természetesen innentől már nem volt határ pörgetőskönyvek terén: rengeteg típusú könyvet kezdtek el készíteni. Nem csak rajzolt figurákkal, hanem fotókkal is megpróbálták ugyanezt.

 Mára gyakorlatilag egy művészeti ág alakult ki erre a mozgásábrázolási módszerre alapulva.

Amire szükséged lesz:
- legalább 15 db, 5 cm x 5cm-es négyzet fénymásoló papírból
- grafitceruza és radír a vázlathoz (ha nem vagy olyan bátor, hogy rögtön filccel rajzolj)
- tűzőgép vagy bármi más, amellyel a négyzetek szélét majd összerögzííted (össze is lehet például varrni)
- filctoll

Feladat:

- Mérd ki és nyírd ki a papírból az 5 cm x 5cm oldalhosszúságú négyzeteket! A lap szélétől kezdd a mérést, s a továbbiakhoz ha lehet, derékszögű vonalzót használj.
- Gondold ki közben, hogy milyen történetet szeretnél megjeleníteni (focizó gyermek, ugráló nyuszi, kinyíló virág stb.)
- Kezdd el megtervezni a lépéseket a füzetedbe (lehet több is, de ennyi minimum szükséges, hogy tudd pörgetni majd).
- Ha kész a terv, rajzold át a kis lapocskákra. Célszerű az utolsó fázissal kezdeni és úgy haladni előre. Segítségül hívhatod a szobád ablakát is (lásd a videón).
- Ha elkészültél, pörgesd le a történetet! :)
- Ha meg tudod oldani, hogy levideózod a "kisfilmedet", akkor most kivételesen küldhetsz rövid videofelvételt is nekem, szívesen megnézném! :) Ha nem megoldható, akkor néhány (2-3 db) képet küldj.

Beküldési határidő: 2020.05. 14., csütörtök, 12.00

Jó munkát, s a végére jó szórakozást kívánok mindenkinek! :)

Orsi néni

Segítségül: 

A bejegyzés trackback címe:

https://myfairygarden.blog.hu/api/trackback/id/tr5715627522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tündérkertem

Írásaim a mindennapjaimról szólnak, amelyek egy pici, múlt századból ránk maradt falucskában telnek el. Portám kapuin belül saját kis csodavilágomat dédelgetem. Új erőkre támaszkodom, amelyben a fő irányadó a béke és a nyugalom, valamint a kétezi munka. Ha van kedved, tarts velem! :)

Friss topikok

  • FairyGarden: @Csaba121: Azt hiszem, tudom miről beszélsz! :) Ott nekem a földszinti előcsarnok üveg tetőszerkez... (2019.07.25. 22:23) Varázslatos lépcsősorok
süti beállítások módosítása