Tündérkertem

Új élet - új varázslatokkal

Street art: az utca művészete - online tanulás, rajz, 7. osztály

Kedves 7. osztályosok,

a mai órán egy nagyon színes, látványos művészeti ággal fogunk foglalkozni. Ez a street art.

Első körben olvassatok kicsit erről, majd lejjebb megtaláljátok a feladatot is!

A street art fogalma, története

A street art, avagy utcaművészet klasszikus városi jelenség, amely valamilyen graffiti, festett grafika, installáció, szobor, matrica, de akár videó közterületen történő megjelenítését jelenti. A műfaj eredete abban a kommunikációs gesztusban ragadható meg, ahogy az utca embere névtelenül, de általános igénnyel valamilyen politikai, szociális elégedetlenségét vagy éppen vágyait, érzelmeit kifejezi. Azaz ír a falra. A városi szubkultúra* terebélyesedésével a falra, illetve a tömegközlekedési járművekre festett szöveg és jel territoriális funkcióval bírt. Már a 20-as, 30-as évek amerikai nagyvárosaiban megjelennek a bandahatárokat jelző jelek az épületeken.

Graffiti-filozófia

A szubkulturális kommunikáció megnyilatkozásainak vizuális fejlődése vezet el a 70-es, 80-as évek graffiti korszakának kialakulásához. Ebben az időszakban már a szubkulturális jelleget megtartva a graffiti első ízben művészi önkifejező eszközzé válik a fiatalok kezében. A graffiti lázadó, üldözött, megsemmisítésre ítélt volta is segítette ezt a folyamatot, a „felnőtt művészek” egyre több fantáziát, izgalmat, újszerűséget találtak a falra fújt ábrák és üzenetek világában. Először a fotográfiai kiállítások anyagában jelentek meg és keltettek feltűnést a graffitik és azok titokzatos alkotói, majd ezután a filmművészet, illetve a galériák is bevitték az utcáról a kortárs művészet világába a falfestményeket.

Kiteljesedés

A 70-es években egy másik fordulat is történt,amely a graffitit elindította a street art irányába. Már tudatos művészi koncepció (Banksy) révén egy új technika és megközelítés jelent meg a műfajban, a stencilezés. Ennek lényege, hogy a művész alkotását tulajdonképpen műtermi közegben tudta elkészíteni (a kartonlapot, ami a grafika negatívját tartalmazta), és ezt a műalkotást „helyezte” el az előre kiválasztott környezetben. Ennek a technikának ugyanakkor már jóval korábban voltak előképei, az úgynevezett falfestmények. Ez a műfaj már nemcsak az Egyesült Államokban hódított, Latin-Amerika is hihetetlen alkotásokkal gazdagította a festőművészetet. A dél-amerikai falfestmények egyik legismertebb képviselője az a Diego Rivera volt, aki feleségével, Frida Kahloval az Egyesült Államokat is meghódította.

Napjaink street art munkái

A street art a 90-es években újabb fejlődésen ment át. Ekkor alakulnak ki az újabb és újabb technikák, megközelítések. A stencilezés mellett megjelentek olyan megoldások, mint a matricázás, a szoboröltöztetés, a LED művészet, vagy a falakra vetített videók, installációk. Természetesen folyamatos viták tárgya, hogy a street artnak mi a viszonya a magas művészettel, illetve hol a helye a művészettörténetben. Sokan úgy gondolják, a street art alkotások legtöbbje nem hordoz művészeti üzenetet, pusztán a figyelemfelkeltés, a provokáció a célja. Ugyanakkor mások úgy vélik, a street art lényege éppen az, hogy autonóm, a művészettörténeten kívül létrejött, műfaji meghatározás nélkül alakuló műfaj. Ez az ellentmondás sem zavarja a street art-ot, Budapesten is számos alkotással találkozhatunk.

Tanulságok

Fentiek alapján tehát a következő megállapításokat tehetjük. A graffiti ugyan történetileg meghatározó street art eszköz, de csak része az utcaművészet halmazának. Ettől függetlenül igenis elképzelhető, hogy egy Paint Night alkalmat kivigyünk az utcára.

*szubkultúra: a társadalom egy csoportjára jellemző sajátos szokások, szabályok, meggyőződések rendszere, mely speciális értékrendhez kötődik, a többségi társadalomtól eltérő kulturális jegyeket is hordoz.

(Forrás: https://www.artmasters.hu/2018/11/graffiti-vagy-street-art/)

Kattintsatok a képre a galériáért!

(Képek forrása: Pinterest)

Feladat:

Készítsetek egy graffiti inspirálta alkotást! 

Hogy milyet? No, lássuk csak!

- Elkészíthetitek a neveteket, furcsa betűformákkal, nagyon színesben.

- Megrajzolhatjátok a lakóhelyetek nevét is így.

- Esetleg az osztályotoknak is készíthettek egy feliratot.

Amire szükségetek lesz:
- rajzlap
- grafitceruza a vázlathoz
- zsírkréta vagy filctoll vagy vízfesték a kidolgozáshoz

Amikor elkészültél, a munkádról készült fotót küldd el nekem a szokásos módon!

Beküldési határidő: 2020.06. 08., hétfő, 12:00

Jó munkát kívánok mindenkinek! :)

Orsi néni

Segítségképp:

Inspirációképp:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myfairygarden.blog.hu/api/trackback/id/tr3315706826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tündérkertem

Írásaim a mindennapjaimról szólnak, amelyek egy pici, múlt századból ránk maradt falucskában telnek el. Portám kapuin belül saját kis csodavilágomat dédelgetem. Új erőkre támaszkodom, amelyben a fő irányadó a béke és a nyugalom, valamint a kétezi munka. Ha van kedved, tarts velem! :)

Friss topikok

  • FairyGarden: @Csaba121: Azt hiszem, tudom miről beszélsz! :) Ott nekem a földszinti előcsarnok üveg tetőszerkez... (2019.07.25. 22:23) Varázslatos lépcsősorok
süti beállítások módosítása